5 vinkkiä sisällöntuotantoon ja some-markkinointiin
Some-alustojen jatkuva ja nopea kehittyminen tuottavat monelle yrittäjälle päänvaivaa, sillä lyhyessä ajassa olemme joutuneet opettelemaan kasan uusia taitoja, kuten videoiden editointia, tarinankerrontaa sekä trendaavia TikTok-tansseja. Sisällöntuotanto ja inbound-markkinointi ovat hiipineet jokaisen pienyrittäjän arkeen. Tässä tekstissä jaan 5 ajatonta vinkkiä sisällöntuotantoon.
1. Laatu ennen määrää
Lukuihin (erityisesti seuraajien määrään) on helppo jäädä jumiin. On totta, että mitä enemmän seuraajia somekanavissa on, sen todennäköisemmin julkaistu sisältö saa enemmän näkyvyyttä sekä reaktioita. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus, sillä suuri seuraajamäärä ei automaattisesti tarkoita sitä, että nämä seuraajat olisivat aktiivisia tai edes haluttua kohderyhmää.
Seuraajamäärän tuijottamisen sijaan on syytä keskittyä toimenpiteisiin, joiden avulla olemassa olevista seuraajista tulee asiakkaita. Tällaiset toimenpiteet ovat esimerkiksi maksuttomien resurssien tarjoaminen, oman aihealueen oppien ja vinkkien jakaminen sekä aidon suhteen luominen seuraajien ja brändin välille.
Jos aihe kiinnostaa enemmän, suosittelen lukemaan myös blogipostauksen: onko 200 seuraajaa liian vähän?
2. Määritä sisältöpilarit
Sisältöpilarit ovat aiheita ja pääotsikoita, joista sosiaalisessa mediassa puhut. Ne ovat some-brändisi kulmakivet – asioita joista sinut tunnetaan tai joista haluat tulla tunnetuksi. Sisältöpilarit ovat aiheita, joiden avulla tuot ydinosaamisesi esille. Parhaimmillaan pilarit ovat silloin, kun ne tukevat toinen toisiaan. Sisältöpilarit muodostavat raamit kaikelle some-viestinnälle. Ne ovat aiheita, joista puhut viikosta toiseen, uudestaan ja uudestaan, mutta ehkä hieman eri kulmista. Pilarit myös auttavat sinua tuottamaan sisältöjä oikeassa suhteessa.
Haluatko oppia lisää? Tutustu 5 päivän sisällöntuotantotreeniin.
3. Käytä monipuolisesti erilaisia sisältötyyppejä
Ihmisen keskittymiskyky on osittain sosiaalisen median ansiosta heikentynyt huomattavasti. Tämä on yksi syy sille, miksi suosittelen sinua käyttämään erilaisia sisältötyyppejä ja -muotoja. Kukapa jaksaisi päivästä toiseen katsoa samankaltaista lyhytvideota – tuskin kukaan. Jokainen sosiaalisen median alusta tarjoaa kattavan valikoiman luoda ja julkaista toisistaan eroavia sisältöjä. TikTokissa menestyvät tällä hetkellä enenevissä määrin (02-2023) lähes 3 minuuttiset, vlogimaiset videot. Instagram puolestaan tarjoaa uskomattoman määrän erilaisia visuaalisia elementtejä (kuten tarroja, gif-animaatioita, filttereitä), joilla omia sisältöjä voi personoida. Mielenkiintoista on myös se, että Instagram on julkisesti kertonut algoritmin suosivan jälleen Reels-sisältöjen lisäksi myös perinteisiä kuvapostauksia. YouTube puolestaan puskee Shorts-videoita ja tarjoaa myös työkaluja tekstin sekä kuvan avulla yhteisön kanssa kommunikoimiseen.
4. Luo ikivihreää sisältöä, jotta voit hyödyntää sitä jatkossakin
Muistatko mitä ystäväsi julkaisi Instagram-tilillään 3 kuukautta sitten? En minäkään. Ikivihreällä sisällöllä tarkoitetaan sisältöä, joka ei vanhene tai menetä merkitystään. Tuottamalla tällaisia sisältöjä helpotat omaa työtaakkaasi tulevaisuudessa, kun uuden sisällön luomisen sijaan voit uudelleenjulkaista vanhan sisällön sellaisenaan, tai tehdä siitä uuden version. Esimerkiksi Kasvuakatemian Instagram-tilillä on nähty muutamia reels-julkaisuja useammin kuin kerran.
5. Mittaa tuloksia ja säädä tekemistä sen mukaan
Sanonta mikä toimi ennen, ei välttämättä toimi tänään, pitää täysin paikkaansa. Sisällöntuotannossa kannattaa ottaa huomioon sovelluksien uusien ominaisuuksien (kuten Instagramin Notes-osio helmikuussa 2023) lisäksi myös se, että yleisösi kasvaa myös. Vierivä kivi ei sammaloidu ja omaa tekemistä kannattaa paitsi analysoida (kävijätiedot), myös säätää sen mukaan, mikä tuottaa haluttua tulosta. Uudistamalla sisältöjäsi (esimerkiksi visuaalisuutta) pysyt mielenkiintoisena ja näin seuraajiesi mielessä.
Mel | @iammelschmidt
🔥 Kaipaatko tukea sisällöntuotantoon? Liity Kasvuakatemiaan ja opi vahvistamaan brändiäsi sisällöntuotannon avulla.